≡ Menu

Antivalskval 1991

Antivalskval på Tre Backar.     

“När valrörelsen nu går in i sin slutfas och politikerdebatter, torgmöten, valbodar, maffiga plakat med smutskastandes slagord och dom allra senaste sifo-mätningarna, ja rubbet, står de allra flesta människor upp till halsen, då kommer äntligen något som ger lindring till våra bombarderade och tvättade hjärnor. En musikalisk och verbal Treo som blåser ut den politiska skiten som lagrats som åderförkalkningar i våra intet ont anande själar. Guran Guran 1991.”

Göteborg, Måsen och Norrlands-turné.

Guran på Måsen

Rockar röven

Från 1989, när min äktenskap hade totalt misslyckats, spenderade jag en hel del tid i Göteborg, när jag inte ledde resor för Temaresor. Där spelade jag på spårvagnen, umgicks jag med folk på Hagabion, gjorde några akustiska spelningar på Café Måsen och lärde känna Nina som drev Måsen och hennes pojkvän Patrik som spelade bas i ett nytt band Drums in Minor.  Jag hade massor av nya låtar, så 1991 frågade jag Patrik och medlemmarna i deras band om de inte kunde hjälpa till att spela in några av dessa. De hade tillgång till Studio och var bussiga som ställde upp och hjälpte till med arren.

Det fall sig att det var valår och mina låtar passade ju bra att lansera som Antival-skval. Drums In Minor spelad Smiths inspirerad Rock på engelska och hade fått ihop en gedigen lista med spelningar i Norrland och förberedde en turné. Jag erbjöd mig att följa med som förband. Dessutom kunde de mina låtar på Antivalskvalet så det passade ju bra att vi gjorde det tillsammans.  Vi hade också två spelningar i Stockholm på Vita Huset i Täby och på Hunddagiset i Handen.

Jag skickade massa pressmedelande till lokalpressen och fick en del uppmärksamhet med citatet: “Guran Guran rockar inte röven av högern. Guran Guran rockar röven av hela högen.”

Norrlands turneSenare samma år spelade jag på Färjenäsockupationens anarkifestival (och även 1992) och det blev också ytterligare spelningar med en ny sättning med afrikanska trummor och colombianskt dragspel på anrika Tre Backar i Stockholm, liksom Universitetet och Tensta Marknad.

Guran spelar på Färjenäs Anarkist festival.

Guran spelar på Färjenäs Anarkist festival.

Refuseringsbrev från MNW. "Inte tillräckligt intressant".

Refuseringsbrev från MNW. “Inte tillräckligt intressant”.

Jag var ganska övertygad om att Antivalskval skulle bli ett genombrott och skickade kassetten till några skivbolag, men efter två refuseringar från ett lokalt skivbolag i Göteborg och MNW var jag rätt uppgiven. Fågelskådning, guidning för Temaresor och fågelskyddprojektet jag hade börjat i Peru kändes mer angeläget. Kanske skulle jag ha stått på mig mer men det var som att spotta i motvind. 

Titt som tätt skrevs det nya låtar och jag gjorde kortare sejourer i tunnelbanan. Sista spelningen i Sverige var en akustisk solo-spelning på Kafé 44 i Stockholm 1995.  Det året hittade jag en ny kärlek i Peru och 1998 var den definitiva flytten ett faktum. Jag lämnade Sverige och musiken bakom mig för gott och satsade 100% på att bygga upp en fågelskådarfirma i Peru – Kolibri Expeditions. Det har gått rätt bra. Vi har exempelvis gjort alla arrangemang och upplägg i Peru för inspelningen av Det Stora Fågeläventyret under semifinalen och finalen med kondor. 

Strax innan dess hade jag lämnat av alla mina orginaltejper till Tedde Lindström för han ämnade göra en samlings CD med de punkband i Stockholm som aldrig gav ut en skiva.  Tur var det, för annars hade det inte blivit något mer, någonsin. Det blev StockholmsPunk 79-91 och Guran Guran var med, med tre låtar Bästa Landet i Världen, Du gamla Du Fria och Rösta på mig.  Jag är i fint sällskap på plattan med bland andra Rolands Gosskör, Tuppjuck, och Brackor.  Tedde har 20 CDn kvar ungefär, så skicka honom en mejl till frittefotogen@gmail.com för att komma över denna klenod.

Låtarna på Antival-Skval.

Kassetten med åtta låtar trycktes i 500 ex. Texterna fortsatta att vara anarkistiska och antirasistiska, med kängor till poliser, militärer, ölpriserna, alla partier och idiotiska TV program. Alla de här låtarna funkade väldigt bra i tunnelbanan och på spårvagnarna i Göteborg. Men det var svårt att nå ut till en bredare publik när det inte fanns YouTube och Facebook. Jag var mycket nöjd med resultatet.

Militarismens stjärna

Hade otrolig ångest för att göra militärtjänst. Under mönstringen blev jag förvånad över att en av mina vänner, som numer är en rätt känd skådespelare, sa: “Jag ska bli jägare.”.  Själv hade jag läst Stanley Milgrams Auktoritet och lydnad och bävade för att lära ta order mot min vilja, som sedan i princip skulle kunna användas att döda eller skada en annan människa.
Lyckligtvis lyckades jag prata mig till frisedel.

Du gamla du fria

Det är den gamla nationalsången förstås i ny PUNK tappning. Bakgrunden var att dokumentärregisören Tom Alandh skulle göra en dokumentär om nedrasering av tryggheten och våldtäckten på miljön i “Folkhemmets förlorade heder”. Han hade hört mig sjunga “Är det så här ni ska hat” i tunnelbanan och ville ha med det i programmet. När han förklarat sin film idé fick jag inspiration att beskriva läget i folkhemmet med en modifierad text av Du gamla Du fria. Inte helt oväntat ville Tom även ha den nya låten med i programmet.

 

Jag var på resa när programmet och reprisen sändes så fick inte se slutresultatet förrän för en si så där två år sedan då jag slutligen skickades en CD. Jag gjorde programmet tillgängligt på YouTube. Jag förekommer på tre ställen i filmen.

Rösta på mig

Texten är inspirerad av det spanska punkbandet La Polla Record, som på deras första EP hade en låt med titeln Votame. Men texten är omskriven till svenska förhållanden där politikerna slingrar sig att de inte vet någonting om vapenexporten med mera.

Fräcka Fredag

På TV 2 gick det mjukporr på fredagkvällarna under ledning av Malena Ivarson. Förutom att låten är lite åt det porriga hållet, är det också en kall analys hur svårt det var att hitta en rimlig balans i mansrollen för en svensk kille uppvuxen på 60-talet med jämnstäldsideal drivna till sådan spets att könsgränserna suddats ut och sex och porr hade likhetstecken. Men låten är mest för att chockera och det funkade väl. Texten gjorde också en antydan på Gyllene Tiders landsplåga “Flickorna i TV2” fast utan krusiduller.

Killarna i bandet  tyckte det passade med Manchester beat som var populärt 1990-1991, med tungt basspel av Patrik Andersson-Winberg.  Verkligen kul arr på låten.

Ska det va så svårt att dricka en bärs

Ölpriserna steg till skyarna. Och var det billig öl var det mattvång och garderobstvång. Spelade man på drogfria ställen så var där ingen publik. Ursprungligen hade jag nog tänkt mig lite engelsk music hall stil på den här låten men det var ju lite baktakt också i mina egna akustiska framföranden så Ska-takt funkade ju bra. Carl-Johans duttiga gitarr är rätt fräck och få trummisar klarar av att spela ska-trummor som Benno gör här.

Du va en man, nu är du polis

Ytterligare en text som bygger på en låt av La Polla Record. Era un hombre, Ahora es Poli. Fast igen med svenska förhållanden förstås och min egen musik.  Det hade ju faktiskt varit en hel del övergrepp av poliser i Sverige den senaste tiden och det fanns en hel del rasistiska förtecken.

Slå tillbaka

Om någon börjar en mening med: Jag är inte rasist, men ….., kan man vara ganska säker på att det följs av en riktig groda.  Dags att slå tillbaka och ta tillbaka gatorna från rasisterna. En riktig “slagdänga”.

Anarki

Ja, det är förstås musiken Anarchy in the UK som körs vers efter vers utan gitarrsolon. Alla partier körs över. När vi kör live är det ytterligare två verser med, som inte var aktuella till valet 1991. .

Jag är fan själv med mina uppsåt
Sakrala sanningar och djävulska korståg
kvinnor vid spisen och luterska spöken
kyrkligt närvarokoll och spola kröken
Å vilken tristess
KDS

Snälla lilla Jimmy fixa billig mat till katten
Snälla lilla Jimmy släng ut blatten
Snälla lilla Jimmy kan du sänka skatter
Å gör mig rik när ni tar makten
Populist-idioti och massa struntprat
Sverigedemokrat.

Alla låtarna från Antivalskval, liksom de tidiga demobanden och singeln finns nu på en CD som man kan köpa eller ladda ner på Guran Gurans bandcamp.  Inkomsterna används för att finansiera inspelning med det åteförenade Guran Guran av låtarna som skrevs mellan 1991 och 1998. Det var en hel del visade sig. Mer om det projektet i kommande bloggar.