Single: Meståg/Är det så här ni ska ha’t
Nu när SVT:s stora satsning Det Stora Fågeläventyret går på TV, till vilket jag själv har varit med och gjort markarrangemang i Peru, kan det kanske vara läge att få lite bakgrund om Guran Guran och låtarna om fågelskådning och naturen.
1989 spelade Guran Guran in två låtar som hamnade på en självfinansierad singel. Meståg och Är det så här ni ska ha’t. Om det finns en genre som kallas eko-rock, så har Guran Guran sedan Rädda Hansta kassetten 1987 en tradition i eko-rock genren. Mina biologistudier hade skiftat från vita rockar och biokemiska labb till mer grön biologi sedan sommaren 1986 då jag läste min första fältkurs i floristik (dvs fältbestämning av blommor). Jag var dessutom aktiv i Aktion Rädda Hansta och fågelskådare för fullt i helgerna och på semestrar. Det där med cancerforskning och djurförsök, och en alltmer koncentrerad inriktning i forskningen kring koncept som förlorade helhetsbilden, var inget för mig.
Hade jag då vetat vad jag nu vet om ADHD, hade säkert en hel del frustration kunnat undvaras. Jag lade så småningom om kurs när koncentrationsförmågan att prestera inom den vita biologin saknades. Nu var det grön biologi som gällde nu. Delvis berodde det på att jag inte kunde få specialarbetet i biokemi att funka och saknade poäng för studiestöd. För att få studiemedelspoäng läste jag påföljande sommar faunistik (artbestämning av djur) och året därefter,1988, ekologi med fältkurs på sommaren. Jag var nu helt såld på ekologi, conservation och kampen mot miljöförstöring. Detta ger lite av den mentala bakgrunden till de två låtarna på singeln.
Birdparty-Meståg.
Låten finns i två versioner. Originalet Meståg från singeln från 1989 och en nyinspelning och översättning till engelska Birdparty från 2016. 27 år senare! Tiden går.
Bakgrund
November-Januari 1986-1987 lämpades en snart femårig dotter med morföräldrarna i Barcelona, för en resa med min dåvarande fru till Brasilien och Venezuela. Vi korsade Amazonas med buss via Porto Velho och Manaus och kom slutligen till Caracas. I Venezuela mötte vi upp med ett gäng fågelskådare från Södertörn och Lidingö för att helt och hållet ägna oss åt fågelskådning under en månad.
Under en av de första dagarna i Guatopo National Park strax öster om Caracas fick Stockholmsskådarna sin första inblick i hur artrikt det är i Sydamerika. Själv hade jag ju redan varit i Sydamerika en hel månad och kände mig lite som veteran trots min ringa erfarenhet av fågelskådning i stort.
Första kvällen såg vi militär-arapapergojor som i små flockar flög mot nattkvist. Dagen därpå stötte vi på ett engelskt par – Alan Greensmith med flickvän – som varit på rundresa i Sydamerika i en VW Beetle och skådade på fågel på vägen under ett år. De hade sett över 1000 arter totalt vilket för mig var en brutal insikt i att det var ganska meningslöst att gå in för fågelskådning i Sverige där 300 arter var en magisk gräns att nå, på flera års skådning. För somliga kanske till och med en livstid.
Jag bestämde mig under resan i Venezuela att jag fortsättningsvis skulle koncentrera mig på att lära mig fåglarna i Sydamerika och insåg att jag förmodligen aldrig skulle bli lika duktig som Stockholmsskådarna på fåglarna i Sverige. På den vägen är det, när jag nu sitter i Lima, Peru 30 år senare och skriver dessa rader. Jag äger Kolibri Expeditions som gör arrangemang för fågelskådare och fågelfotografer i Peru och annorstädes i Sydamerika.
Den andra dagen i Guatopo hittade vi ett fruktbärande träd som var fullt med fåglar. Massor av färggranna tangaror, honungskrypar, dacnisar och tyrannflugsnappare, och någon enstaka woodcreeper och spinetail. Det var ett riktigt birdparty. I de svenska skogarna, framför allt på vintern, drar fåglarna fram i flockar bestående av talgoxe, blåmes, svartmes, trädkrypare, nötvecka och större hackspett med flera. Man pratar om meståg för att beskriva sådana flockar. Uppenbarligen får fåglarna skydd av varandra från predatorer genom att dra fram genom skogen i flockar på det här viset.
Vi hade ett tropisk meståg framför oss. Ett birdparty! Några dagar senare hade en slinga fastnat i mitt huvud när det var fågellöst….. Waiting for a Birdparty.
Om det bara ville komma förbi ett tropiskt meståg!
Efter Venezuela resan, på tips av Sören Lindén som var med på resan, sökte jag jobb som frilans-reseledare hos Temaresa och deras Strövtågsresor till naturen kring Medelhavet. Sören menade att kombinationen med mitt fågelintresse, flytande spanska och dessutom floristiken föregående sommar, så hade jag flera av de kvaliteter som Temaresor sökte. Jag fick jobbet och fortsatte att jobba till och från för Temaresor fram till år 2000.
Trots att jag hade en refräng till en låt om fågelskådning hände det ingenting med iden förrän sommaren 1988 då jag var stationerad på Tjärnö och läste marinekologi. Tillsammans med Thomas Lundqvist hade vi dragit på en Sibirisk Tundrapipare som flugit fel och hamnat vid Getterön i samma veva som ekologikursen skulle börja. Vi hyrde en bil för en dag, till en kostnad som vida översteg vår ekonomi, men det var en ny art till våra listor och suget var stort för att se den.
Det absurda i fågelskådningen och min egen och andras fanatism gjorde att jag nu hade stoff for att skriva Meståg. Det gjorde sig bättre på svenska i och med att Meståg gör en viss antydan på det nördiga med fågelskådning. Texten är inspirerad av alla skandinaviska skådare som heter Lars eller Lasse (de är rätt många och jag själv heter ju… Lars Gunnar), och av den Engelska skådaren Lee Evans som tidigt visste att dra den extrema hårdskådningen till sin spets.
Meståg. Texten.
Hela låten finns att höra på Bandcamp. Här finns också detaljer om inspelningen och vilka som medverkade.
Skivan pressades i 500 ex vill jag minnas. Det finns fortfarande ett antal vinylskivor kvar om någon skulle vara intresserad.
För icke-skådare kan det behövas förklaring av vissa termer. Säkerligen kommer svenska folket att lära en del av de här termerna under Det Stora Fågeläventyret på TV, men det kan vara en idé att gå igenom några grundläggande koncept.
- Kryss. En ny art på ens lista. Man pratar också om årskryss, vilket är den första obsen på året. Verbet att addera en ny art på listan är förstås kryssa.
- Stjärtmes och Stenknäck. Ja, de heter faktiskt så. Googla, vetja!
- Larm. Förr i världen var det personsökare, sedermera SMS på mobiltelefon. Uppgifter om hittade rariteter textas eller rings in till en central som drivs att Club300 (för de som har sett över 300 arter fågel i Sverige) och sedan vidarebefordras till de som abonnerar på tjänsten.
- Dra. Det gör man om man specifikt åker för att försöka se en fågel som larmats ut.
- Het. Sugen på ett kryss.
- Ismås. Mitt första drag var just på Ismås på Landsort 1984 januari 1986. Och min första dipp. Alltså, jag såg den inte.
- Jalle. Skådarslang för jaktfalk
- Pille. Skådarslang för pilgrimsfalk. Kan ni gissa vad en Affe och en Leffe är?
- Karaktärer. Detaljer i fågelns utseende och beteende som fågelskådaren försöker lära sig utan och innan, för att snabbt i fält kunna artbestämma och skilja på det som är vanligt och det som är ovanligt.
- Ölands Södra Udde. Känd svensk fågelskådarlokal med Ottenby Lund med fyren Långe Jan.
- Vecka 22. En av de bästa tiderna på året för att se rariteter. Sista veckan i maj är det ofta sydostliga vindar som för med sig rariteter från inre Asien och Medelhavet.
Meståg
Jag vill så gärna berätta om en kille jag känner.
Han kallas skådar-Lasse utav sina vänner.
Han har en hobby som inte är svår
och den ägnar han sig åt sommar, höst, vinter och vår.
å frågar du honom vad väntar du på
då svarar han då svara han som så.
jag väntar på ett meståg.
jag går å väntar på ett meståg.
Vinterns barrskogar är ganska döda
Små fåglarna har svårt att hitta föda
Men Lasse är där och lägger ut frön
Kokt potatis, äpplen och gamla brön
Lasse fryser om fötter och häck
Årskryssar sedan stjärtmes och stenknäck
Han väntar på ett meståg
Han går å väntar på ett meståg
Å det e 20 grader kallt och ett jäkla väder
Ännu inget spel från orre och tjäder
men så går larmet en tunga art ni vet
Lasse drar för Lasse är het
Flera hundra pers sätter jobben på spel
För å kryssa en liten fågel som har flugit fel.
De väntar på ett måståg
De går och väntar på en ismås.
Min kompis Lasse är ett riktigt snille
Han skiljer lätt en Jalle från en Pille
Under långa mörka nätter pluggar han in karaktärer
Å drömmer sig långt bort på skådarfärder
På Ölands södra udde vecka 22
Står Lasse och ett gäng där och vad väntar de på
Dom väntar på ett meståg
De står och väntar på ett meståg
Min kompis Lasse är inte som du där
Hans kryss är mera värda en snygga brudar
Lasse var gift men det är han inte nu
När han drog på ett tips då stack hans fru
nu har han lärt sig läxan och han lärde sig att
Man kryssar helst inte på sin bröllopsnatt
Nu väntar han på meståg
Ja han väntar på ett meståg
Han går och väntar på ett meståg.
Birdparty
Inför en fågelskådarfestival i Ohio våren 2012 “The Biggest Week” tänkte jag att det ju kunde vara kul att översätta Meståg till engelska. I synnerhet sedan faktiskt ursprungsidéen var på engelska. Jag erbjöd mig att spela BirdParty på festivalens “meet and greet”. Det var kul att träffa en mängd fågelskådare som jag endast kände från Facebook och Twitter. Låten uppskattades och jag blev sugen att spela in låten i studio.
Det dröjde till början av 2016 innan vi kom till skott. Gunnar Elvin satte grunderna hemma i sitt kök och jag satte sången i en Studio i Lima. Gunnar gjorde tre olika grunder med lite olika stuk (finns som smakprov här), men vi fastnade mest för ett luftigt Rockabilly-stuk, vilket sedan blev bonusspår på Samlings-CDn som finns på Bandcamp (lyssna!).
Här är slutresultatet synkat med ett karaoke-framförande på Biggest Week 2016. Texten på engelska är med på videon.
Är det så här ni ska ha’t.
Mer eko-rock blev det på andra sidan av singeln. Egentligen kan man väl säga att singeln hade två framsidor. 1987-1988 drabbades Sverige av säldöden. Ett virus som decimerade population av framförallt knubbsäl. Miljöförstöring troddes vara en anledning till att effekten blev så kraftfull. Bara några få år innan exploderade Tjernobyl och radioaktiva regnmoln blåste in över landet. Var och varannan dag kunde man läsa om nya miljöproblem. En utredning till, å sen står det still.
Är det så här ni ska ha’t var en text som jag var stolt över. Frustrationen över att det snackades mycket men väldigt lite blev gjort. Nyliberlismen och ständig jakt efter tillväxt gick ut över miljön. Det här kändes för mig som en viktig låt och om man skulle nå en större publik och förändra världen så gick det ju inte och spela punk för en församling som redan var frälst. Bättre om vi kunde göra något som kunde hamna på svensktoppen. Därför efterlyste jag en arr som kunde funka även bland icke punkare.
Gunnar Elvin var som vanligt med på noterna och gjorde ett snyggt blås-arr på synt och Santiago Lopez lade på saxofon. Trots våra ansträngningar är jag är inte helt nöjd med slutmixen. Sången skulle ha legat längre fram och hela låten gärna ett tonsteg högre. Kanske till och med lite överproducerat.
Men men. Pengarna för studion tog slut och jag var tvungen att nöja mig med den mix som hade gjorts. Jag hade inte ens råd att behålla den dyra flerkanalstejpen som vi endast hyrde, för den kunde återanvändas till andra projekt när den spelades över. Det var synd för man skulle kunna ha gjort göra en ny mix senare. Nu för tiden spelas förstås allt in digitalt, vilket betyder att man inte behöver hyra/köpa dyr tejp och i princip kan man spara hur många kanaler man vill utan att för den skull priset stiger. När det gäller studio-inspelningar var det definitivt inte bättre förr!
Här kan man lyssna på låten på Bandcamp:
Texten: Är det så här ni ska ha’t?
Jag läser i min tidning om en katastrof
om fiskare som inte får nån fisk
å om gift på land å gift i hav å sommarlov
å allt är radioaktivt men det är ingen risk
För dom matar oss med tomma ord om snar förbättring
men det liknar mest dödens paradis
när järnvägsdubbelspår blir motorvägfortsättning
är det skönt att leva i fantastiska Sverige
Är det så här ni ska ha’t?
med döda skogar och döda hav
Är det så här ni ska ha’t?
med monokulturer och gift i vår mat
Är det så här ni ska ha’t?
En utredning till
Å sen står det still
Jag läser i min tidning om en katastrof
om kadaver som ruttnar på en strand
dödens stank förstör ju barnens sommarlov
var är idyllen från Sommarland
Å skogar gråter surt,
liksom det regn som faller
Å motorvägen bullrar tätt förbi.
I ett monotont landskap
utan liv och myller
Så bromsa då
mens det ännu finns tid
Är det så här ni ska ha’t?
med döda skogar och döda hav
Är det så här ni ska ha’t?
med monokulturer och gift i vår mat
Är det så här ni ska ha’t?
En utredning till
Å sen står det still
Å jag läser i min tidning om en katastrof
Å den verkar vara värre än igår
men hur ska det då se ut om bara några år
finns det några fler som ser det som jag ser.
För det är väl nått slags tecken från nån högre makt
men tecknen har funnits där förrut.
Men naturens skönhet står sig slätt i pengars prakt
dom vill suga ut den innan allt tar slut
Är det så här ni ska ha’t?
med döda skogar och döda hav
Är det så här ni ska ha’t?
med monokulturer och gift i vår mat
Är det så här ni ska ha’t?
Jag blir så besviken på PG och Dahl
Är det så här ni ska ha’t?
När pengarna styr finns det ingen moral
Är det så här ni ska hat?
En utredning till
Å sen står det still
Bandcamp-länkarna
I skrivandes stund håller vi på att mixa en antal nyligen inspelade låtar för en kommande självfinansierad CD. Det kommer att bli mycket bra. Men också mycket kostsamt. Vi vore oerhört tacksamma om du vill köpa digitala versioner av låtarna eller hela CD:n. Allt finns på Guran Guran sidan på Bandcamp. Tackar på förhand. Många bäckar små, kan göra att Guran Guran äntligen får ett riktigt genombrott. För det nya är det bästa vi gjort. Kom också och lyssna på Far & Son i Stockholm, onsdagen 29 mars, 2017, då en stödkonsert ges för den kommande CDn.
——————————————————————————————–
Gunnar Engblom är text och låtskrivare till Guran Gurans material. Gunnar bor i Peru numer och sysslar med fågelskådarresor för Kolibri Expeditions när han inte håller på med musik eller tränar för maraton på sin fritid.